MTEP1016 Musiikkiterapian teoriaa, lähestymistapoja ja menetelmiä 5 op (JY)

01.11.2024 00:00 - 31.12.2024 00:00

Marras-joulukuu 2024. 
Yksi lauantaipäivä klo 10-17 lähiopetus Mikkelin kesäyliopistossa (musiikkiluokka) ja yksi perjantai-ilta (verkko-opetus).

Musiikin pääilmaisutavat (soittaminen, laulaminen, musiikin kuuntelu ja musiikin tekeminen) musiikkiterapian kontekstiin suhteutettuna. Kurssilla käsitellään erilaisia sovelluksia, joita kustakin musiikillisesta ilmaisutavasta on kehitetty musiikkiterapian käyttöön – esimerkiksi erilaisia soittamiseen ja musiikin kuunteluun perustuvia tekniikoita, menetelmiä ja malleja sekä niiden teoreettisia lähtökohtia ja oletuksia. Näistä lähtökohdista kurssilla sivutaan myös musiikkiterapian tyypillisiä kohde- ja ikäryhmiä sekä teoreettisia ja menetelmällisiä painotuksia niihin liittyen.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija:

  • Ymmärtää musiikillisen ilmaisun ja vuorovaikutuksen erilaiset muodot hoidollisiin (terapeuttisiin) tavoitteisiin kytkettyinä
  • Hahmottaa musiikkiterapian erilaisten sovellusten periaatteet ja toteuttamistavat eri asiakasryhmien tarpeiden näkökulmista
  • Ymmärtää musiikkiterapian monialaisena ammattina, joka ulottuu kuntoutustoiminnasta psykoterapiaan ja joka sisältää useita erilaisia teoreettisia ja menetelmällisiä lähtökohtia ja lähestymistapoja.

Oppimateriaalit

Honka, R. (2009.) Musiikkiterapian mahdollisuuksia tunne-elämältään epävakaan persoonallisuuden hoidossa. Musiikkiterapia, 24(1).

Lehtonen, K. (2008.) Johdatus musiikkipsykoterapiaan. Psykoterapia, 27(2).

Punkanen, M. (2004.) Matalataajuinen äänivärähtelyhoito – teoreettisia näkökulmia, kliinisiä sovellutuksia ja tutkimustuloksia. Musiikkiterapia 19(1).

Raine, H. (1999.) Kehitysvammaisten orkesterin harjoittamismetodi. Teoksessa J. Erkkilä & K. Lehtonen (toim.), Musiikkiterapian monet kasvot, 131–142.

Romppanen, M. (2001.) ”Satumaa on ihmisen sielussa”. Musiikkiterapia, 16(2).

Ruponen, J. (2009). Avainta etsimässä – kliinisiä kokemuksia nuorten musiikkiterapiasta. Musiikkiterapia, 24(2).

Salo, J. (2000.) Missä sinä olet ollut? Terapeuttista musiikkikasvatusta Ruskeasuon koulussa. Musiikkiterapia, 15(1).

Särkämö, T., Laitinen, S., Numminen, A., Tervaniemi, M., Kurki, M. & Rantanen, P. (2011). Muistaakseni laulan: Musiikin käyttö muistisairaiden mielialan, elämänlaadun ja kognitiivisen toimintakyvyn tukemisessa. Miina Sillanpään Säätiö A:10.

Tervo, J. (2007.) Musiikin ja sanojen suhteesta musiikkiterapiassa. Musiikkiterapia, 22(2).

Ajankohtaisia, erikseen jaettavia artikkeleita ja oppimateriaaleja.