UKK - Usein kysytyt kysymykset Avoimen yliopiston opinnoista

Onko suunnitelmissasi avoimen yliopiston opinnot? Opintoja miettiessä herää myös paljon kysyttävää. Tähän olemme koonneet useimmin kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen avoimen yliopiston opintoihin liittyen. Jos et löydä vastausta omaan kysymykseesi, ota yhteyttä koulutussuunnittelija Tiina Roikoseen, tiina.roikonen(at)mikkelinkesayliopisto.fi

Mitä ovat avoimet yliopisto-opinnot?

Avoimen yliopiston opinnot ovat nimensä mukaisesti kaikille avoimia yliopisto-opintoja, riippumatta koulutustaustasta tai iästä! Samalla opinnot ovat aina jonkin suomalaisen yliopiston opetussuunnitelman mukaisia. Opintoihin ilmoittautuminen riittää - ilmoittautumisen yhteydessä on toki hyvä arvioida omia mahdollisuuksia selviytyä tulevista opinnoista. Tietyissä tapauksissa opintoihin voi olla valintakoe tai erillinen hakumenetelmä, ja tällaisia opintoja ovat mm. kielten perusopinnot sekä draamakasvatuksen opinnot.

Avoimen yliopiston opintokokonaisuuksien ja opintojaksojen laajuudet ilmoitetaan opintopisteinä. 1 opintopiste (op) on keskimäärin 27 tuntia opiskelijan työtä.

Suurin osa tarjonnassamme olevista avoimista yliopisto-opinnoista on perusopintokokonaisuuksia (laajuus 25 – 30 op), mutta osassa oppiaineita voit jatkaa opiskeluasi aineopintoihin (laajuus 35 op). Aineopinnoissa edellytetään ensin ko. oppiaineen perusopintojen suorittamista.

Miten opintoihin voi ilmoittautua?

Ilmoittautuminen tapahtuu kotisivujemme kautta, kätevimmin ilmoittautuminen tapahtuu opintokuvauksen yhteydessä olevalla sähköisellä ilmoittautumislomakkeella. Jos et kuitenkaan löydä ilmoittautumislomaketta, voi syynä olla ilmoittautumisajan päättyminen – tällöin kannattaa olla suoraan yhteydessä toimistoomme, koulutus(at)mikkelinkesayliopisto.fi

Onko ilmoittautuminen tehtävä aina opintokokonaisuuteen? Voinko ilmoittautua yksittäiselle opintojaksolle?

Voit valita pääsääntöisesti kaikista itseäsi kiinnostavista oppiaineista myös yksittäisen opintojakson tai yksittäisiä opintojaksoja. Ei siis tarvitse ilmoittautua koko opintokokonaisuuteen! Toisinaan opinnoissa on ns. aloitusjaksoja, jotka vaaditaan edeltävinä opintoina muille kokonaisuuteen kuuluville jaksoille. Tämä on mainittu opintojen kuvaustiedoissa. Vinkki: Usein ilmoittautuminen kannattaakin tehdä yksittäiselle jaksolle – erityisesti, jos et ole aivan varma sitoutumisesta koko opintokokonaisuuden laajuuteen tai haluat kokeilla jotakin aivan uutta tieteenalaa.

Miten aloitan opiskeluni?

Ilmoittautumisesi vastaanoton jälkeen saat sähköpostiisi opintojen rekisteröitymis- ja aloitusohjeet sekä opintokirjeen. Näissä ohjeissa saat kattavasti tietoa opintojesi aloitukseen: saat tietoa käyttäjätunnuksista ja niiden aktivoinnista sekä ohjeita ja linkkejä verkkoympäristöön siirtymisestä. Samalla sinulle avataan opintojen/opintojaksojen suoritustavoista. Opintojen aloitusohjeiden yhteydessä saat myös opintojesi maksuohjeet.

Miten avoimen yliopiston opinnot hyödyttävät minua?

Avoimen yliopiston opintosuoritukset voit liittää osaksi tutkintoasi (kandidaatin tai maisterin tutkintoa), jos siirryt myöhemmin varsinaiseksi tutkinto-opiskelijaksi yliopistoon. Ne voivat toimia myös yliopiston valintakokeeseen valmentavina opintoina tai väyläopintoina yliopistoon. Myös työnantajat arvostavat avoimen yliopiston opintosuorituksia! Työn ohessa opiskellen voit lisätä vähitellen asiantuntijuuttasi, syventää ja laajentaa osaamistasi tai tutustua aivan uuteen alaan. Avoimen yliopiston opinnot ovat todellinen mahdollisuus jatkuvaan oppimiseen!

Saanko opinnoista todistuksen?

Hyväksytysti suoritetuista avoimen yliopiston opinnoista saat aina joko opintosuoritusotteen (yksittäinen opintojakso) tai todistuksen (opintokokonaisuus). Suoritusotetta tai todistusta ei kuitenkaan lähetetä automaattisesti, vaan ne tilataan sähköisellä lomakkeella, ohjeet löytyvät sivuiltamme. Nämä suoritusotteet ja todistukset kannattaa säilyttää tulevaisuutta varten!

Voinko perua ilmoittautumiseni?

Opintoihin ilmoittautumisen peruutus on mahdollista kyseisen opintokokonaisuuden tai opintojakson peruutusehtojen mukaisesti. Peruutusehdot on mainittu kunkin yksittäisen opintojakson tai opintokokonaisuuden kohdalla Mikkelin kesäyliopiston verkkosivuilla. Ilmoittautumisen peruminen tehdään aina kirjallisesti sähköpostitse osoitteeseen koulutus(at)mikkelinkesayliopisto.fi.

Mikä on avoimen yliopiston väylä?

Avoimen väylä tarkoittaa sitä, että avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen perusteella on mahdollista hakea yhteishaussa tutkinto-opiskelijaksi yliopistoon. Ts. suorittamalla tietyn määrän (tietyn opintopistemäärän verran) avoimia yliopisto-opintoja voit osoittaa hakukelpoisuutesi tutkinto-opiskelijaksi. Hakijoilta vaadittavat opinnot ja niiden määrä avoimen väylän haussa vaihtelevat yliopistoittain, tiedekunnittain ja pääaineittain. Avoimen väylähaun kriteerit löytyvät Opintopolku.fi -sivustolta aina kunkin hakukohteen kohdalta.

Mitä teen, kun opintoni ovat kesken ja opinto-oikeuteni on päättymässä?

Ei hätää – ota yhteyttä kesäyliopiston koulutussuunnittelijaan! Useimmiten opinto-oikeutta voi jatkaa suoraan, ilman opinto-oikeuden keskeytymistä, maksamalla uutta ilmoittautumista vastaavan opintomaksun. Ja tarvittaessa ohjaamme sinut edelleen eteenpäin, jotta saat opintosi valmiiksi!