Työhyvinvointia ja ekososiaalista sivistystä koulun arjessa -luentokokonaisuus
17.09.2025 15:00 - 19:15
Keskiviikko 17.9.2025 kello 15.00–18.15. (Veso-päivään liittyvä koulukohtainen keskusteluosuus kello 18.15–19.00)
Teams
Koulutus sisältää kaksi luentoa. Ensimmäisen luennon, opettajan työhyvinvointi – työrooli ja rajattoman työn rajaaminen, tavoitteena on tarjota opettajille näkökulmia oman työn rajaamiseen ja oman työhyvinvoinnin tukemiseen.
Toisen luennon, ekososiaalinen sivistys ja moninaisuus koulun arjessa, tavoitteena on tarjota näkökulmia ja oivalluksia ekososiaalisen sivistyksen kytkemisestä koulun arkeen ja opetukseen sekä moninaisuuden kohtaamiseen koulun arjessa.
Koulutus on tarkoitettu O1 Etelä-Savon kunnille perusopetuksen ½ veso-päiväksi. Koulutuksen molemmat luennot katsotaan yhteisesti koulun tiloissa. Luennot toteutetaan ”lähiveso-periaatteella”. Luentojen jälkeen on mahdollisuus käydä koulukohtaista keskustelua luentojen sisältöjen käytäntöön soveltamisesta. Molemmat puhujat antavat muutaman pohdintakysymyksen, joiden kautta koulukohtaista keskustelua käydään. Koulun rehtori päättää keskusteluosuuden toteuttamisesta. Keskusteluun kannattaa varata noin 45 minuuttia (kello 19.00 asti).
Koulutusta voi hyödyntää myös työelämälähtöisenä täydennyskoulutuksena. Tällöin osallistuja kuuntelee vain luennot joko reaaliaikaisesti tai tallenteena (2.10.2025 mennessä).
Koulutus on tarkoitettu perusopetuksen opettajille, koulunkäynninohjaajille ja rehtoreille.
Opettajan työhyvinvointi – työrooli ja rajattoman työn rajaaminen
Anna Lohman puhuu siitä, kuinka opettaja voi pitää itsestään huolta ja suojautua riittävästi rajattoman työn rajattomilta vaatimuksilta. Opettajan työ on rajatonta työtä, jossa jonkinlainen kuormittumisen vaara on koko ajan läsnä. Vaatimuksia tulvii usein ovista ja ikkunoista, eivätkä kaikki odotukset tunnu aina reiluilta.
- Mitä tapahtuu, jos opettaja pyrkii vastaamaan kaikkiin odotuksiin sellaisenaan ja yrittää aina parhaansa?
- Miten opettaja voi säädellä omia voimavarojaan?
- Mitä opettaja voi itseltä vaatia?
Ekososiaalinen sivistys ja moninaisuus koulun arjessa
Hannele Cantell käsittelee luennossa seuraavia kysymyksiä:
- Mikä on ekososiaalisen sivistyksen merkitys osana opetusta?
- Miten ekososiaalinen sivistys kytkeytyy perusopetuksen arvoihin?
- Miten ekososiaalisen sivistyksen pitäisi kytkeytyä koulun arkeen?
- Moninaisuus koulussa
- Moninaisuudet ja etuoikeuksien kehä
- Miten kohdata moninaisuus – ihmiset ja asiat koulun arjessa?
Klo 15.00–16.30 Opettajan työhyvinvointi – työrooli ja rajattoman työn rajaaminen
Klo 16.30–16.45 Tauko
Klo 16.45–18.15 Ekososiaalinen sivistys ja moninaisuus koulun arjessa
(Klo 18.15–19.00 Veso-päivän koulukohtainen keskustelu luentojen sisältöjen käytäntöön soveltamisesta)
Anna Lohman on organisaatiopsykologi (PsM), ekonomi (KTM) ja työnohjaaja STOry. Anna on erikoistunut työelämään ja organisaatioiden kehittämiseen.
Hannele Cantell (KT, FM, dosentti) toimii maantieteen didaktiikan vanhempana yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa. Hannele Cantell on myös kirjailija.
Onnistuneen ilmoittautumisen jälkeen saat ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen automaattisen viestin ilmoittautumisesi vastaanottamisesta. Mikäli et saa viestiä, otathan yhteyttä kesäyliopiston toimistoon koulutus@mikkelinkesayliopisto.fi. Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen ilmoittautuneille lähetetään sähköpostilla vahvistusviesti, jossa saat koulutukseen liittyvät yksityiskohtaiset tiedot. Huomioithan, että koulutus järjestetään vain, jos ilmoittautuneita on riittävä määrä.
Ilmoittautuminen O1 Etelä-Savon kunnat
O1 Etelä-Savo täydennyskoulutusyhteistyössä mukana olevien kuntien koulut ilmoittautuvat koulutukseen koulukohtaisesti. Ilmoittautumiset 24.8.2025 mennessä koulutus@mikkelinkesayliopisto.fi Koulu ilmoittaa yhteyshenkilön, jolle toimitetaan osallistumislinkki, luentomateriaalit, tiedot mahdollisista ohjelmamuutoksista. Yhteyshenkilö ilmoittaa 2.9.2025 mennessä koulukohtaiset osallistujat.
Työelämälähtöisenä täydennyskoulutuksena ilmoittautuminen 2.9.2025 mennessä Mikkelin kesäyliopiston toimistoon, Raatihuoneenkatu 12, 50100 Mikkeli, puh. 044 710 4242 tai osoitteessa www.mikkelinkesayliopisto.fi
Luennoista tehdään tallenne, mikäli koulutukseen ilmoittautuneista minimissään 15 tilaa tallenteen kirjoittamalla ilmoittautumislomakkeen lisätietoihin ”tallenne”.
100 €. Koulutus on maksuton yhteistyössä (O1 Etelä-Savo) mukana olevien Etelä-Savon kuntien perusopetuksen henkilöstölle.
02.09.2025 mennessä
Ilmoittautuminen voidaan perua veloituksetta 2.9.2025 asti. Mikäli ilmoittautuminen perutaan myöhemmin tai peruutusta ei tehdä lainkaan, perimme koko koulutusmaksun. Koulutusmaksut ovat perintäkelpoisia (Laki n:o 706/2007). Ilmoittautumisen peruminen on tehtävä aina kirjallisesti sähköpostitse (koulutus@mikkelinkesayliopisto.fi).