Monikulttuurinen työyhteisö sote-alalla -verkkokoulutus

Sosiaali ja terveys

17.11.2022 12:00 - 15:30

Torstai 17.11.2022 klo 12–15.30,

Verkkokoulutus

Sosiaali- ja terveysalan henkilöstö.

Kohtaamme maahanmuuttajia enenevissä määrin myös työyhteisöissä. Sekä esimiehen että muun henkilöstön tulee osata vastaanottaa maahaanmuuttajakollega työyhteisöön ja auttaa häntä sopeutumaan uuteen ympäristöön. Monikulttuurisen työyhteisön jäsenillä on oltava tietoa eri kulttuureista ja taitoa kohdata niistä tuleva kollega. Heillä pitää olla selvä, kenen tehtävä on puuttua ristiriitatilanteisiin ja miten niihin puututaan rakentavalla tavalla. Koulutuksessa käydään läpi eri kulttuuripiirteitä ja kulttuurierojen vaikutuksesta työelämässä, miten auttaa maahanmuuttajaa integroitumaan työyhteisöön, kuinka rakentaa luottamukseen perustuva vuorovaikutus ja varmistaa riittävä kielitaito sekä perehdyttää maahanmuuttaja työpaikan käytäntöihin ja sääntöihin. Koulutus on käytännönläheinen ja vuorovaikutteinen ja antaa konkreettisia työkaluja monikulttuurisessa työyhteisössä työskentelyyn.

 • Miksi Suomeen tullaan töihin? Mitkä ovat työperäisen maahanmuuton syyt ja miksi ammattilainen valitsee juuri Suomen?
 • Mitä on kulttuuri?
  – Kulttuuriset erityispiirteet ja niiden vaikutukset työelämässä
  –  Erilainen työkulttuuri
 • Kotoutuminen uuteen maahan
 • Sairaanhoitajan ja lähihoitajan koulutus meillä ja muualla
 • Sama työ mutta erilaiset työtavat
 • Kuka on vastuussa vieraskielisen kollegan perehdyttämisestä?
 • Kommunikaatio ja vuorovaikutus työyhteisössä
  – Mitä ottaa huomioon vieraskielisen kollegan kanssa toimiessa
 • Ristiriitatilanteet työpaikalla ja yhteisten pelisääntöjen sopiminen
 • Monikulttuurisen työyhteisön edistäminen

Monikulttuurisuuden asiantuntija, sairaanhoitaja YAMK Saynur Soramies.

Saynur Soramies on monikulttuuristen työympäristöjen johtamiseen ja maahanmuuttajien kohtaamiseen sote-alalla erikoistunut luennoitsija ja konsultti. Hän on työskennellyt Pirkanmaan sairaanhoitopiirin monikulttuurisuuskoordinaattorina ja oli muun muassa merkittävissä roolissa edistämässä ja kehittämässä maahanmuuttajien tutustuttamista suomalaiseen terveydenhuoltojärjestelmään ja sairaalakulttuuriin. Saynur on ensimmäinen henkilö Suomessa, joka on kehittänyt terveydenhuollolle monikulttuurisuuskoordinaattorin työnkuvan. Koulutukseltaan hän on sairaanhoitaja, ja suorittanut lisäksi sote-alan kehittämisen ja johtamisen Yamk tutkinnon sisältäen monikulttuuristen työympäristöjen johtamiseen sekä maahanmuuttajien kotouttamiseen liittyviä opintoja.

Saynur syntyi ja kasvoi Saksassa, suoritti Istanbulissa lukion ja opiskeli Saksassa sairaanhoitajaksi ja muutti Suomeen vuonna 2004. Saynur tietää omasta kokemuksestaan, miltä tuntuu olla kieli- ja kulttuuritaidoton maahanmuuttaja eri palveluissa ja yhteiskunnassa. Opittuaan suomen kielen ja kulttuurin, hän aloitti työelämänsä Tampereen yliopistollisessa sairaalassa sairaanhoitajana ja oppi näkemään yhteiskunnan toiminnan suomalaisten silmin ja ammattilaisten kohtaamat haasteet eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa.

Huomioithan, että saat perille tulleen ilmoittautumisen jälkeen sähköpostiisi automaattisen vahvistusviestin, jossa lukee, että ilmoittautuminen on vastaanotettu. Mikäli et saa automaattista vahvistusviestiä sähköpostiisi, otathan yhteyttä p. 044 710 4242 tai koulutus@mikkelinkesayliopisto.fi. Ilmoittautumisajan päätyttyä ilmoittautuneille lähetetään sähköpostilla vahvistuskirje, joka sisältää koulutukseen liittyvät yksityiskohtaiset tiedot. Koulutus järjestetään, jos ilmoittautuneita on riittävä määrä. Ilmoittautumisen päättymisen jälkeen koulutukseen voidaan ottaa osallistujia mikäli tilaa on, eikä osallistujamäärä ole etukäteen rajattu.

Koulutus järjestetään yhteistyössä Riverian kesäyliopiston kanssa.

95 €

02.11.2022 mennessä

Ilmoittautuminen voidaan perua veloituksetta 2.11.2022 saakka. Mikäli ilmoittautuminen perutaan myöhemmin tai sitä ei tehdä lainkaan, perimme koko koulutusmaksun.