Miten tuen ja suojaan? – Lapsi ja nuori seksuaalisuuden portailla

Valitettavasti koulutus on jo täynnä

Opetus ja kasvatus

14.11.2019 09:30 - 15:30

Torstai 14.11.2019, klo 9.30–15.30

Mikkelin kesäyliopisto, Lönnrotinkatu 5, 50100 Mikkeli

Valitettavasti koulutus on jo täynnä!
Voit ilmoittautua varasijalle p. 044 710 4242.

Koulutus on tarkoitettu kaikille lasten ja nuorten kanssa työskenteleville varhaiskasvatuksesta perusopetukseen, koko päiväkodin ja koulun henkilöstölle sekä oppilashuolenpitoryhmien edustajille. Koulutus sopii myös lasten ja nuorten kanssa toimiville sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöille.

Seksuaaliterveys kuten seksuaalikasvatuskin ovat koko elämänkaaren asia. Seksuaalinen kehitys liittyy läheisyyteen, tunne- ja sosiaalisiin taitoihin, turvataitoihin ja itsetuntoon. Tämä koulutuspäivä tarjoaa tietopaketin seksuaalisen kehityksen vaiheista varhaislapsuudesta aikuisuuteen sekä antaa samalla keinoja, kuinka voit vahvistaa lasta ja nuorta.

Lapsuus on uteliaisuutta, leikillisyyttä ja avoimuutta, jolloin lasta ohjataan kehotunne-kasvatuksen avulla. Lapsuuden seksuaalikasvatuksella on suuri merkitys aikuisuuteen. Koulutuspäivän aikana käydään läpi myös kansalliset ja kansainväliset seksuaalikasvatuksen ohjeet Lastenoikeuksien sopimuksesta aina WHO:n Standardien kautta Suomen Vasuun saakka.

Koulutus tarjoaa runsaasti välineitä, kuinka voit tukea ja suojata lasten ja nuorten ikätasoista seksuaalista kehitystä.

Runkona on Seksuaalisuuden portaat -malli, joka on Erja Korteniemi-Poikelan ja Raisa Cacciatoren kehittämä kokonaisvaltainen, portaittain etenevä seksuaalisen kehityksen tuen malli ja käsikirja ammattilaisille (Väestöliitto ja Opetushallitus 2000 ja 2015). Sen avulla opettaja ja kasvattaja pystyy tarjoamaan lapselle ja nuorelle mahdollisuuden oppia ajankohtaisia tietoja, taitoja ja asenteita, vahvistaa lapsen ja nuoren tunne- ja vuorovaikutus-taitoja sekä ymmärrystä itsensä suojaamiseen.

Klo 9.00-9.30 Ilmoittautuminen
Klo 9.30-11.00 Luento osa I
Klo 11.00-12.00 Lounastauko
Klo 12.00-13.40 Luento osa II
Klo 13.40-14.00 Kahvi
Klo 14.00-15.30 Luento osa III

Lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri, nuorisolääkäri Raisa Cacciatore.

Lastenpsykiatri Raisa Cacciatore on tunnettu kouluttaja ja palkittu tietokirjailija, joka on kirjoittanut kymmeniä kasvatuskirjoja. Syyskuussa 2017 Raisalle myönnettiin Tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto erityisen ansioituneesta ja pitkäjänteisestä tiedonjulkistamistyöstä terveen lapsuuden, nuoruuden ja vanhemmuuden edistäjänä.

Kuvaaja Laura Cacciatore

Lisätietoja koulutuksesta antaa koulutussuunnittelija Tiina Roikonen, p. 044 710 4240 tai tiina.roikonen@mikkelinkesayliopisto.fi.

Huomioithan, että saat perille tulleen ilmoittautumisen jälkeen sähköpostiisi automaattisen vahvistusviestin, jossa lukee, että ilmoittautuminen on vastaanotettu. Mikäli et saa automaattista vahvistusviestiä sähköpostiisi, otathan yhteyttä puh. 015 210 300 tai koulutus@mikkelinkesayliopisto.fi. Ilmoittautumisajan päätyttyä ilmoittautuneille lähetetään sähköpostilla vahvistuskirje, joka sisältää koulutukseen liittyvät yksityiskohtaiset tiedot. Koulutus järjestetään, jos ilmoittautuneita on riittävä määrä. Ilmoittautumisen päättymisen jälkeen koulutukseen voidaan ottaa osallistujia mikäli tilaa on, eikä osallistujamäärä ole etukäteen rajattu. HUOM! Koulutukseen otetaan max. 100 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä!

Mikkelin kesäyliopisto yhteistyössä Itä-Suomen aluehallintoviraston kanssa.

Koulutus on osallistujalle maksuton (sis. kahvin ja materiaalit)

31.10.2019 mennessä