Lakiosa perittävän ja perillisten näkökulmasta. VERKKOKOULUTUS

Juridiikka

30.09.2020 09:00 - 15:00

keskiviikko 30.9.2020, klo 9.00–15.00

Verkossa (Teams)

Rintaperillisen lakiosaa koskeva perintökaaren säännöstö tuottaa runsaasti ongelmia ja oikeusriitoja.

 • Miten perittävän on huomioitava lakiosasääntely testamenttia laatiessaan ja elinaikaisia varallisuudensiirtojakin tehdessään?
 • Miten lakiosaan vaikuttavien oikeustoimien pitkä aikajänne heijastuu pesänselvitystoimiin?

Tässä koulutuksessa muodostat kokonaiskuvan lakiosasääntelyn normikehyksestä niin perittävän kuin perillistenkin näkökulmasta.

Voit osallistua koulutukseen verkossa tai paikan päällä Mikkelin kesäyliopistossa.
Mikäli haluat osallistua verkonvälityksellä mainitse tästä ilmoittautumislomakkeen lisätietoja kohdassa!

Koulutus on suunnattu kaikille lakiosaan liittyviä asioita työssään käsitteleville lakimiehille: asianajajille, oikeusavustajille, edunvalvontakysymysten parissa työskenteleville sekä rahalaitosten varainhoitohenkilöstölle. 

Jo 1950-luvun alkupuolelta voimassa ollut rintaperillisen lakiosaa koskeva perintökaaren säännöstö on tullut kiinteäksi osaksi jäämistöoikeutta, mutta se tuottaa silti edelleen runsaasti ongelmia ja oikeusriitoja.

Perittävän on huomioitava lakiosasääntely niin testamenttia laatiessaan kuin elinaikaisia varallisuudensiirtojakin tehdessään. Huomattava osa rintaperillispesien riidoista koskee juuri perittävän elinaikaisia lahjoja ja muita vastikkeettomia tai sellaisiksi väitettyjä toimia. Lakiosaan vaikuttavien oikeustoimien pitkä aikajänne heijastuu myös pesänselvitystoimiin: joudutaan kysymään, millä valtuuksilla, kenen toimesta ja kenen kustannusvastuulla vainajan elinaikaisia varallisuudensiirtoja selvitellään.

Koulutuspäivän tavoitteena on luoda osallistujille selkeä kokonaiskuva lakiosasääntelyn muodostamasta normikehyksestä niin perittävän kuin perillistenkin näkökulmasta ja antaa työkaluja käytännön ongelmien ehkäisemiseen ja ratkaisemiseen.

 • Lakiosa – puolet perintöosasta
 • Rintaperillisen perinnöttömäksi tekemisen perusteet
 • Lakiosaan liittyvät erityismääräykset; oikeus suorittaa lakiosa rahana
 • Ennakkoperintö, ennakkoperintöolettama, ennakkoperintöä koskevat määräykset
 • Suosiolahja ja testamenttiin rinnastuva lahja
 • Vakuutukset ja lakiosa
 • Lakiosailmoitus
 • Perittävän elinaikaiset toimet pesänselvityksessä
 • Lakiosan täydennyskanne

Dosentti, OTT Eva Gottberg, Turun yliopisto

Lisätietoja koulutuksesta antaa rehtori Anne Havukainen, puh. 050 367 1449 tai anne.havukainen@mikkelinkesayliopisto.fi.

Huomioithan, että saat perille tulleen ilmoittautumisen jälkeen sähköpostiisi automaattisen vahvistusviestin, jossa lukee, että ilmoittautuminen on vastaanotettu. Mikäli et saa automaattista vahvistusviestiä sähköpostiisi, otathan yhteyttä p. 044 710 4242 tai koulutus@mikkelinkesayliopisto.fi. Ilmoittautumisajan päätyttyä ilmoittautuneille lähetetään sähköpostilla vahvistuskirje, joka sisältää koulutukseen liittyvät yksityiskohtaiset tiedot. Koulutus järjestetään, jos ilmoittautuneita on riittävä määrä. Ilmoittautumisen päättymisen jälkeen koulutukseen voidaan ottaa osallistujia mikäli tilaa on, eikä osallistujamäärä ole etukäteen rajattu.

235 € sisältää opetuksen, koulutusmateriaalin ja osallistumistodistuksen. Etelä-Savon Kauppakamarin jäsenille koulutuksen hinnasta 10 % alennus, muista mainita ilmoittautuessasi jäsenyydestä.

29.09.2020 mennessä

Ilmoittautuminen voidaan perua veloituksetta 17.9.2020 mennessä. Mikäli ilmoittautuminen perutaan myöhemmin, perimme 50 % kurssimaksusta. Mikäli peruutusta ei tehdä lainkaan perimme koko kurssimaksun.