Kulttuurikierros Ainolaan ja Halosenniemeen

18.08.2020 09:00 - 19:00

Lähtö linja-autolla Mikkelin kesäyliopiston edestä (Lönnrotinkatu 5) klo 9.00.
Takaisin Mikkelin kesäyliopistolla n. klo 19.00.

Mikkelin kesäyliopiston kolmas kulttuurikierros suuntautuu Järvenpäähän Ainolaan ja Tuusulaan Halosenniemeen 18.8.2020.

Kulttuurikierrokseen sisältyy kaksi opastettua käyntiä kulttuurikohteissa.

1. Ainola
Ainolan verkkosivuilta: ”Sibeliukset ostivat vuonna 1903 Järvenpäästä vajaan hehtaarin kokoisen tontin, joka sijaitsi puolisen kilometriä Tuusulanjärveltä itään. Seudulle oli jo 1800-luvun loppuvuosina syntynyt merkittävien nuorten suomalaistaiteilijoiden kiinteä yhteisö. Siihen kuuluivat mm. kirjailija Juhani Aho, hänen taiteilijapuolisonsa Venny Soldan-Brofeldt, kirjailija J. H. Erkko sekä taiteilijat Eero Järnefelt ja Pekka Halonen.

Ainolan päärakennuksen suunnitteli Lars Sonck (1870-1956), joka oli yksi aikansa nimekkäimmistä nuorista suomalaisista arkkitehdeista. Ainola valmistui vuonna 1904 ja muutto sinne muodostui Sibeliuksen sävellystyön kannalta ratkaisevaksi. Valtaosa hänen sävellystuotannostaan on syntynyt Ainolassa.

Lahjakas Aino Sibelius omisti elämänsä Jean Sibeliukselle, tämän sävellystyölle ja perheelle. Ainolassa näkyy kaikkialla Aino Sibeliuksen kädenjälki – niin sisutuksessa, tekstiileissä ja kodin käytännöllisissä ratkaisuissa. Ainolaan perustetusta puutarhasta hyöty- ja koristetarhoineen muodostui Aino Sibeliuksen elämäntyö.”

2. Halosenniemi
Halosenniemen verkkosivuilta: ”Taidemaalari Pekka Halosen vuonna 1902 valmistunut kansallisromanttinen ateljeekoti Halosenniemi sijaitsee Tuusulanjärven rannalla. Alkuperäiseen asuunsa entisöity Halosenniemi toimii taidemuseona, joka kertoo Pekka Halosen taiteesta, hänen elämäntyöstään ja ystävistään, jotka loivat maineikkaan Tuusulan Rantatien taiteilijayhteisön. Museon erikoisnäyttelyt esittelevät Pekka Halosen taidetta yhdistäen sitä hänen aikalaistensa ja myöhempien aikakausien tuotantoon.
 
Halosenniemen kokonaisuuteen kuuluu myös Maija ja Pekka Halosen puutarha, joka on palautettu alkuperäisen kaltaiseksi. Taiteilijan luontokäsitystä kunnioittaen koko Halosenniemen alue on lain nojalla rauhoitettu luonnonsuojelualue.”

klo 9.00–  Lähtö linja-autolla Mikkelin kesäyliopiston edestä (Lönnrotinkatu 5).
Matkalla pysähdytään nauttimaan kahvit (omakustanteinen)

klo 11.30–  Opastettu kierros Ainolassa ja aikaa katsella rauhassa

klo 14.00  Siirtyminen Tuusulaan, matkalla omakustanteinen lounas (Lounasravintola Venny)

klo 15.45  Opastettu kierros Halosenniemessä ja aikaa katsella rauhassa

Klo 16.45  Paluumatka linja-autolla Halosenniemestä Mikkelin kesäyliopistolle.
Matkalla pysähdytään tarvittaessa kahvittelemaan (omakustanteinen)

Matka taitetaan molempiin suuntiin linja-autolla yhden pysähdyksen taktiikalla.

Lisätietoja koulutuksesta antaa rehtori Anne Havukainen, puh. 050 367 1449 tai anne.havukainen@mikkelinkesayliopisto.fi.

Huomioithan, että saat perille tulleen ilmoittautumisen jälkeen sähköpostiisi automaattisen vahvistusviestin, jossa lukee, että ilmoittautuminen on vastaanotettu. Mikäli et saa automaattista vahvistusviestiä sähköpostiisi, otathan yhteyttä p. 044 710 4242 tai koulutus@mikkelinkesayliopisto.fi. Ilmoittautumisajan päätyttyä ilmoittautuneille lähetetään sähköpostilla vahvistuskirje, joka sisältää koulutukseen liittyvät yksityiskohtaiset tiedot. Koulutus järjestetään, jos ilmoittautuneita on riittävä määrä. Ilmoittautumisen päättymisen jälkeen koulutukseen voidaan ottaa osallistujia mikäli tilaa on, eikä osallistujamäärä ole etukäteen rajattu.

Kulttuurikierros Ainolaan ja Halosenniemeen toteutetaan, mikäli kulttuurikierrokselle ilmoittautuu 16 osallistujaa. 

Kulttuurikierroksen aikana kahvit ja lounaat ovat omakustanteisia. Kulttuurikierroksen osallistujia ei ole vakuutettu kesäyliopiston puolesta.

75 euroa (sisältää matkat, opastukset ja pääsyliput kulttuurikohteisiin). 69 euroa, mikäli kulttuurikierrokselle osallistujalla on Museokortti (sisältää matkat ja opastukset).

02.08.2020 mennessä

Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli ilmoittautuminen perutaan 2.8.2020 jälkeen ilman hyväksyttävää syytä tai henkilö ei saavu paikalle, perimme koko maksun.