Arkistoinnin perusteet – miten uusi tiedonhallintalaki vaikuttaa arkistointiin? VERKKOKOULUTUS

Ympäristö, yhteiskunta ja psykologia , Markkinointi, talous ja yrittäjyys , Ilmoittaudu nyt

12.05.2020 09:00 - 16:00

Verkkokoulutus

Uusi tiedonhallintalaki astui voimaan 1.1.2020. Miten se vaikuttaa arkistointiin?

Tässä koulutuksessa käsitellään asiakirjojen merkitystä tiedonhallinnan kysymyksissä. Koulutuksessa muodostat kokonaiskuvan asiakirjahallinnasta ja arkistotoimesta.

 • Miten arkistotoimi sijoittuu osaksi tietohallintoa?
 • Millaisia ovat asiakirjojen säilytysajat?
 • Miten pitkään ja pysyvästi säilytettävien asiakirjojen kanssa menetellään?
 • Mitä uutta arkistoasioissa on meneillään?
 • Kohti sähköistä arkistointia?


Koulutus järjestetään verkkokoulutuksena Adobe Connect -verkkokokoushuoneessa.

Tarvitset vain internet-yhteydellä varustetun tietokoneen ja kaiuttimet/kuulokkeet. Vuorovaikutus (kysymykset/kommentit) onnistuu chat-toiminnon avulla, et siis tarvitse itse mikrofonia/web-kameraa. Voit osallistua myös mobiililaitteella, lataa tällöin sovelluskaupasta maksuton Adobe Connect -sovellus. Järjestämme myös testausmahdollisuuden ilmoittautumisen päätyttyä. Koulutus myös tallennetaan ja on osallistujien katsottavissa kahden viikon ajan koulutuspäivästä.

Koulutus on tarkoitettu kaikille erilaisissa arkistoinnin ja asiakirjahallinnon parissa työskenteleville julkisella, yksityisellä ja kolmannella sektorilla. Koulutus soveltuu myös viranomaisten, järjestöjen ja muiden yhteisöjen asiakirjojen arvonmäärityksestä ja seulonnasta vastaaville henkilöille.                 

Koulutuksessa käsitellään arkistointiin liittyviä kysymyksiä perusteista lähtien. Koulutuksessa käydään läpi myös asiakirjojen merkitystä tiedonhallinnan kysymyksissä. Miten arkistotoimi toimii ja mitä uutta arkistoasioissa on meneillään? Arkistointiin ja tietojen säilymisen kysymykset ovat julkisella sektorilla tärkeitä koko toiminnan näkökulmasta. Koulutuksessa pohditaan arkistoinnin keskeisiä tehtäviä ja hyviä käytäntöjä.

Koulutuksen tavoitteena on antaa kokonaiskuva asiakirjahallinnan perusasioista mm. asiakirjahallinnasta ja arkistotoimesta. Miten arkistoimi sijoittuu osaksi toimintaa esim. tietohallintoa. Koulutuksessa käydään läpi keskeisiä käsitteitä ja määritelmiä sekä keskustellaan tiedonhallinnan ja -ohjaksen merkitystä: miten pitkään ja pysyvästi säilytettävien asiakirjojen kanssa menetellään?

Keskeinen ja uudistunut lainsäädäntö, ohjeet ja määräykset

Tiedonhallinta ja arkistotoimi

Arkistoinnin aloittaminen tai päivitys?

 • Nykytila
 • Arkistonmuodostaja
 • Arkistonmuodostussuunnitelma (AMS)
 • Tiedonohjaussuunnitelma (TOS)

Mitä arkistointiin kuuluu?

 • Rekisteröinti
 • Määritykset ja seulonta
 • Säilyvyyden turvaaminen
 • Hävittäminen
 • Tietoturvallisuus

Tietosuoja ja elinkaari kysymykset

Asiakirjojen säilytysajat ja käytettävyys

Vinkkejä organisaation arkistointiin

Asiakirjojen säilytys ja säilytysajat, tulkintaa?

Säilytystavat ja -välineet

Millainen on turvallinen säilytyspaikka?

Sähköinen arkistointi

 • SÄHKE
 • luvanhaku

Eri arkistojen roolit: kansallisarkisto, maakunta-arkisto ja yhdistysarkistot

Teknologia- ja tietoasiantuntija Jarkko Koivuniemi, Suomen ammattipuhujat Oy

Lisätietoja koulutuksesta antaa rehtori Anne Havukainen, puh. 050 367 1449 tai anne.havukainen@mikkelinkesayliopisto.fi.

Huomioithan, että saat perille tulleen ilmoittautumisen jälkeen sähköpostiisi automaattisen vahvistusviestin, jossa lukee, että ilmoittautuminen on vastaanotettu. Mikäli et saa automaattista vahvistusviestiä sähköpostiisi, otathan yhteyttä puh. 015 210 300 tai koulutus@mikkelinkesayliopisto.fi. Ilmoittautumisajan päätyttyä ilmoittautuneille lähetetään sähköpostilla vahvistuskirje, joka sisältää koulutukseen liittyvät yksityiskohtaiset tiedot. Koulutus järjestetään, jos ilmoittautuneita on riittävä määrä. Ilmoittautumisen päättymisen jälkeen koulutukseen voidaan ottaa osallistujia mikäli tilaa on, eikä osallistujamäärä ole etukäteen rajattu.

Koulutus toteutetaan verkkokoulutuksena. Koulutuksesta tulee myös tallenne, joka on katsottavissa kaksi viikkoa.
Osallistumismaksu on henkilökohtainen. Julkinen esitys/tallentaminen on kielletty.

195 € sisältää opetuksen ja koulutusmateriaalin.

11.05.2020 mennessä

Ilmoittautuminen voidaan perua veloituksetta 3.5.2020 asti. Mikäli ilmoittautuminen perutaan myöhemmin, perimme 50 % kurssimaksusta. Mikäli peruutusta ei tehdä lainkaan perimme koko kurssimaksun.