Mikkelin IV sotakirjallisuustapahtuma 26.9.2020
IHMINEN SODAN JALOISSA

Mikkelin kesäyliopisto on yhteistyössä Sodan ja rauhan keskus Muistin kanssa päättänyt peruuttaa Mikkelin IV sotakirjallisuustapahtuman 26.9.2020, johtuen tämän hetkisestä koronavirustilanteesta. Mikkelin IV sotakirjallisuustapahtuma järjestetään vuonna 2021 upouudessa Sodan ja rauhan keskus Muistissa syyskuun viimeisenä viikonloppuna. Mikkelin kesäyliopiston Sivistyksen kaari -blogista voit käydä lukemassa: Miksi sotakirjallisuustapahtuma rantautui juuri Mikkeliin? Blogista löydät myös Ihminen sodan jaloissa tematiikkaan liittyen muutamia lukuvinkkejä.Sodat aiheuttavat pakolaisuutta. 80 vuotta sitten sadat tuhannet suomalaiset joutuivat jättämään kotinsa ja etsimään uuden asuinsijan. Vaikka se löytyi oman kansakunnan ja valtion sisältä, on siirtolaisuuden, pakolaisuuden ja luopumisen ylisukupolvinen kokemus edelleen läsnä evakoiden jälkeläisten elämässä. Pakolaisuus on totta tänä päivänä miljoonille lapsille, naisille ja miehille.

Mikkelin IV sotakirjallisuustapahtuma käsittelee taiteen ja tutkimuksen, kauno- ja tietokirjallisuuden keinoin pakolaisuutta, Suomessa ja maailmalla, ennen ja nyt.

Mikkelin sotakirjallisuustapahtuma on suunnattu mm. historiasta, kirjallisuudesta, yhteiskunnallisista ilmiöistä, sodasta ja rauhasta kiinnostuneille. Tapahtuma soveltuu erinomaisesti historiaa, kirjallisuutta ja yhteiskuntaoppia opettaville. Ja kaikille aiheesta kiinnostuneille!


Mikkelin IV sotakirjallisuustapahtuma 26.9.2020

Kulttuuritalo Tempo klo 10.00–16.00
 

klo 9.30-10.00 Ovet auki, ilmoittautuminen, kirjakauppa ja Pop Up -kirjasto auki

klo 10.00-10.50 ELÄMÄNMITTAINEN EVAKKOTAIVAL
Kirjailija Sirpa Kähkönen

klo 10.50–11.00 SOTAKIRJALLISUUSTAPHTUMAN AVAUS
Puheenjohtaja, sisältöjohtaja, FM Pia Puntanen, Sodan ja rauhan keskus Muisti

klo 11.00–11.50 SUOMALAINEN EVAKKOKIRJALLISUUS ERI VUOSIKYMMENINÄ
Kirjallisuuden tutkija, FT Ilmari Leppihalme, Oulun yliopisto

klo 11.50-12.50 Lounastauko

klo 12.50-13.40 SUISTAMOSARJA -TULKINTOJA KEHOJEN HILJAISUUKSISTA
Kuvataiteilija Antero Kahila

klo 13.40-14.30 SOTA JA SIIRTOLAISUUS DOKUMENTAARISESSA SARJAKUVASSA
Kirjallisuuden ja kulttuurintutkija, dosentti Olli Löytty, Turun yliopisto

klo 14.30-15.00 Tauko

klo 15.00-15.50 IHMINEN UUTISTEN ”PAKOLAISVIRTOJEN” KESKELLÄ
Kirjailija, VTM Lotta Nuotio

klo 15.50-16.00 SOTAKIRJALLISUUSTAPAHTUMAN YHTEENVETO
Puheenjohtaja, sisältöjohtaja, FM Pia Puntanen, Sodan ja rauhan keskus Muisti


PAIKKA
Kulttuuritalo Tempo, Mikonkatu 23, 50100 Mikkeli.

HINTA
45 €.


ILMOITTAUTUMISET 13.9. MENNESSÄ!
Mikkelin kesäyliopiston toimistoon, p. 044 710 4242, koulutus@mikkelinkesayliopisto.fi tai ilmoittautumislomakkeella.

HUOM! Sotakirjallisuustapahtumaan voidaan ottaa max. 100 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä! Koronatilanteesta johtuen osallistujamäärä rajattu.


Sirpa Kähkösen laaja tuotanto koostuu romaaneista, tietokirjoista ja näytelmistä. Kähkönen on historiallisiin ja yhteiskunnallisiin aiheisiin keskittynyt kirjailija ja kolumnisti. Hänen kirjojensa keskeiset teemat käsittelevät siviilien kohtaloita kriisiaikoina, lasten ja naisten historiaa sekä suurten aatteiden ja utopioiden vaikutuksia yksilöiden elämään. Sirpa Kähkönen on julkaissut 11 romaania sekä neljä tietokirjaa ja neljä näytelmää. Kähkönen on palkittu lukuisilla kirjallisuuden palkinnoilla. Sirpa Kähkönen on toiminut vuodesta 2018 Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtajana, sitä ennen hän toimi kirjailijoiden sananvapausjärjestö PENin puheenjohtajana 2011–2018.

Sirpa Kähkönen: Kuva Jonne Räsänen/ Otava 2019.


Filosofian tohtori Ilmari Leppihalme väitteli filosofian tohtoriksi Oulun yliopistossa marraskuussa 2019. Hänen väitöskirjansa aiheena oli kirjailija Anu Kaipaisen 1960- ja 1970-luvun tuotannon kirjallinen strategia. Nykyään hän toimii tutkijatohtorina Suomen Akatemian rahoittamassa hankkeessa Tunnustuksia: pakolaisuuden hankalat historiat ja muistamisen kulttuurit (2017–2021). Leppihalme toimii myös sukupuolentutkimuksen, kirjallisuuden ja elokuvatutkimuksen tuntiopettajana Oulun yliopistossa ja on Oulun yliopiston sukupuolentutkimustiimin jäsen.

Ilmari Leppihalme

Antero Kahila on palkittu helsinkiläinen kuvataiteilija ja taidemaalari. Kahila on tullut tunnetuksi vieraantumista, ulkopuolisuutta ja identiteettiä pohtivilla figuratiivisilla maalauksillaan. Taiteilijan viimeisin, suomalaista sodanjälkeistä pakolaisuutta käsittelevä teossarjansa on parhaillaan esillä Oulun taidemuseossa kyseistä aihetta käsittelevässä Sijoiltaan- näyttelyssä. Kahilan teoksia on hankittu muun muassa Nykytaiteenmuseo Kiasman, Sara Hildenin ja Saastamoisen säätiön kokoelmiin. Taiteilija tuli tunnetuksi noin kymmenen vuotta sitten toteuttamallaan, tutkimuksellisella, sodanvastaisella taidehankkeellaan, jossa hän rekonstruoi Berliinissä liittoutuneiden pommituksissa tuhoutuneen Caravaggion Pyhä Matteus ja enkeli -alttarimaalauksen. Hanke ensiesiteltiin Valtion taidemuseossa vuonna 2008 ja sittemmin se on ollut näyttelymuotoisena esillä sekä Berliinissä että Roomassa.

Antero Kahila


Mikkeliläislähtöinen Olli Löytty on Turun yliopiston dosentti, joka työskentelee paraikaa Koneen Säätiön rahoittamassa tutkimushankkeessa ”Sarjakuva ja siirtolaisuus: kuuluminen, kerronta, aktivismi”. Hänen tutkimusaiheitaan ovat suomalaisuus, kulttuurien kohtaaminen ja monikielisyys. Syksyllä 2020 julkaistaan hänen yhdessä Annina Holmbergin kanssa kirjoittamansa teos Ina ja Tito – kohtauksia Collianderien taiteilijaliitosta.

Olli Löytty

Kirjailija Lotta Nuotio on koulutukseltaan valtiotieteen maisteri ja työskentelee nykyisin Kauppapolitiikka-lehden päätoimittajana Ulkoministeriön viestintäosastolla. Ennen Ulkoministeriöön siirtymistä Nuotio oli YLE:n pitkäaikainen toimittaja Turkissa (2008–2016). Kahdeksan vuotta Istanbulissa toimittajana oli syväsukellus pakolaiskriisiin, joka näyttäytyi Turkissa hyvin erilaisena kuin meiltä Suomesta käsin katsottuna. Tätä ennen Nuotio oli Taloussanomien ja TV Nelosen toimittaja Ruotsissa vuosina 2006–2008. Lotta Nuotion kirja Yksi Miljoonista - Modin pako Syyriasta julkaistiin vuonna 2016.

Lotta Nuotio. Kuva Jari Härkönen.


SA-kuva


Sotakirjallisuustapahtuman järjestää Mikkelin kesäyliopisto yhteistyössä
Sodan ja rauhan keskus Muistin, Mikkelin seutukirjaston ja Mikkelin kaupungin museoiden kanssa.

Mikkelin sotakirjallisuustapahtuma järjestetään vuosittain, katso edelliset ohjelmat tästä linkistä!