Verkkosivujen saavutettavuus – miten huomioida saavutettavuus sisältötuotannossa? VERKKOKOULUTUS

28.01.2021 13:00 - 16:00

Verkkokoulutus

Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta velvoittaa myös osaa yksityisestä sektoria 1.1.2021 alkaen.

Tässä koulutuksessa opit mitä saavutettavuusdirektiivi edellyttää sisällöntuotannolta!

  • Millaiset ovat saavutettavat verkkosivut?
  • Millaista on saavutettava sosiaalisen median sisältö?

Saavutettavat verkkosivut ovat osa hyvää palvelua, joista hyötyy asiakkaiden lisäksi myös yritys.

Koulutus on tarkoitettu ennen kaikkea yksityisen sektorin henkilöstölle, jotka tuottavat verkkosivujen tai mobiilisovellusten kautta digitaalisia palveluja ja sisältöjä.

Koulutus soveltuu myös valtion, kuntien, kuntayhtymien ja julkista rahoitusta saavien kolmannen sektorin organisaatioiden henkilöstölle, jotka tuottavat verkkosivujen tai julkisten tietojärjestelmien kautta digitaalisia palveluja ja sisältöjä.

Kansallinen laki Suomessa velvoittaa laajempaa joukkoa organisaatioita kuin EU:n saavutettavuusdirektiivi, joka määrittelee minimitasoksi julkisen sektorin toimijat. Suomessa saavutettavuusvaatimukset siis ulottuvat myös osaan yksityistä sektoria. Saavutettavuusvaatimukset koskevat mm. pankkeja, luottolaitoksia ja sijoituspalveluyrityksiä, vakuutusyhtiöitä ja vakuutusyhdistyksiä sekä yrityksiä (oikeudellisesta muodosta riippumatta), joiden taustalla vaikuttaa merkittävästi viranomainen, kuten vesi- ja energia-alan palveluntarjoajia, liikennepalvelujen tarjoajia ja postipalvelujen tarjoajia.

Saavutettavuusvaatimukset koskevat näillä aloilla toimivien yritysten verkkosivustoja ja mobiilisovelluksia.

Lisäksi saavutettavuusvaatimukset koskevat vahvan sähköisen tunnistamisen palveluja, käytännössä esimerkiksi pankkien verkkopankkitunnusten käyttöä verkkosivustoilla tunnistautumisessa.

Saavutettavuuden edistäminen on olennainen osa palveluiden digitalisointia. Saavutettavuusvaatimusten soveltaminen on käynnistynyt portaittain. Yksityisen sektorin verkkosivujen ja mobiilisovellusten on oltava saavutettavia kaikille 1.1.2021 alkaen.

Saavutettavuusvaatimuksia sovelletaan hieman eri tavoin, riippuen onko kyseessä verkkosivusto vai mobiilisovellus. Saavutettavuusdirektiivin tavoite on varmistaa kaikille yhdenvertaiset mahdollisuudet saavuttaa ja käyttää digitaalisia palveluita sekä hyödyntää ja löytää etsimänsä tiedot.

Tässä koulutuksessa muodostat käsityksen, mitä lainsäädäntö sanoo digitaalisten palvelujen saavutettavuudesta ja palvelujen tarjoamisesta. Opit myös sisältötuotantoa koskevat kriteerit.

Lyhyt johdanto saavutettavuuteen: Mitä laki sanoo digitaalisten palveluiden tarjoamisesta (306/2019)?

WCAG 2.1 A ja AA: Sisältötuotantoa koskevat kriteerit käytännössä

  • Selkeä kieli ja viestintä, otsikot ja linkkitekstit
  • Saavutettavat kuvat ja värit
  • Saavutettavat videot
  • Saavutettavuus sosiaalisessa mediassa

 

Pieniä saavutettavuustarkistuksia omaan työhön

KTM, Elina Jokisuu, Avaava Digital Oy.

Elina Jokisuu on käytettävyys- ja esteettömyys asiantuntija sekä kansainvälisesti sertifioitu saavutettavuusasiantuntija, joka parhaillaan viimeistelee väitöskirjaansa kognitiivisesta esteettömyydestä Cambridgen yliopiston stipendiaattina.

Huomioithan, että saat perille tulleen ilmoittautumisen jälkeen sähköpostiisi automaattisen vahvistusviestin, jossa lukee, että ilmoittautuminen on vastaanotettu. Mikäli et saa automaattista vahvistusviestiä sähköpostiisi, otathan yhteyttä p. 044 710 4242 tai koulutus@mikkelinkesayliopisto.fi. Ilmoittautumisajan päätyttyä ilmoittautuneille lähetetään sähköpostilla vahvistuskirje, joka sisältää koulutukseen liittyvät yksityiskohtaiset tiedot. Koulutus järjestetään, jos ilmoittautuneita on riittävä määrä. Ilmoittautumisen päättymisen jälkeen koulutukseen voidaan ottaa osallistujia mikäli tilaa on, eikä osallistujamäärä ole etukäteen rajattu.

Koulutus toteutetaan verkkokoulutuksena. Koulutuksesta tulee myös tallenne, joka on katsottavissa kaksi viikkoa.
Osallistumismaksu on henkilökohtainen. Julkinen esitys/tallentaminen on kielletty.
Osallistumistodistuksen saa pyydettäessä, mikäli on osallistunut koulutukseen reaaliaikaisesti.

140 € sisältää opetuksen ja koulutusmateriaalin.

13.01.2021 mennessä

Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli perut ilmoittautumisen 13.1.2021 jälkeen tai et osallistu koulutukseen, veloitamme koko osallistumismaksun.