Yrittäjyys on työuralla mahdollisuus, jota ei kannata jättää tarkastelematta.

Mikkelin kesäyliopisto toteuttaa 3.10. alkaen asiantuntijoille kolmen illan yrittäjäkoulutuksen verkossa, johon ovat tervetulleita kaikki yrittäjyydestä kiinnostuneet!

Asiantuntijasta yrittäjäksi -webinaarisarja (Zoom) ti 3.10., ti 10.10. ja ti 17.10.2023, klo 17.00–20.00.


Yrittäjyys on yksi työn tekemisen tapa

Yrittäjäkoulutuksen vetäjänä toimii YTM, opettaja, yrittäjä Sanna Olshin, joka on eräs Suomen kokeneimmista ja inspiroivimmista yrittäjyyden kouluttajista. ”Yrittäjyys kiehtoo yhtä useampia. Moni kuitenkin vierastaa ajatusta heittäytyä palkkatyöstä yrittäjäksi, koska yrittäjyys mielletään riskialttiiksi ja palkkatyö turvalliseksi. Tosiasiassa näin ei kuitenkaan ole: palkkatyössä henkilön koko elanto on yhden työnantajan varassa ja yrittäjänä asiakkaita on parhaimmillaan monia, jolloin yksittäisen asiakkaan menetys ei kaada koko taloutta” Sanna Olshin avaa myyttiä palkkatyön ja yrittäjyyden eroista.

”Yrittäjyys ei ole sen parempi tai huonompi tapa työllistymiseen. Se on erilainen tapa. Yrittäjyys nimittäin mahdollistaa monelta kadonneen hallinnan tunteen, joka ajaa kokeneet osaajat pohtimaan uran vaihtamista. Kun joku toinen määrittää työtehtävät, työn tekemisen tavan, lomat ja palkan, ei palkkatyö välttämättä enää motivoi.” kertoo Sanna Olshin.

Muutostarve ajaa yrittäjyyteen

Kun asiantuntija pohtii yrityksen perustamista, on tavoitteena usein muutos nykyiseen tilanteeseen. ”Työyhteisön haasteet, kuten huono johtaminen ja jatkuva kiire muutoksineen ajavat osaajat pohtimaan, voisiko työtä tehdä toisin. Tällöin herää ajatus omasta yrityksestä, sillä parhaimmillaan oma yritys mahdollistaa kaivatun vapauden” Olshin kuvailee yleisimpiä syitä yrittäjäkoulutukseen lähtemiselle.

Tyypillinen asiantuntija, joka alkaa vakavasti pohtimaan uusia työn tekemisen tapoja, on neljänkymmenen ikävuoden ylittänyt – henkilö, jolla on työuraa runsaasti niin takana kuin edessäpäin.

Olshin näkee tämän herkulliseksi elämänvaiheeksi oman liikeidean herättelylle. ”Aikuisena ihmisenä sitä tietää jo, miten haluaa työnsä tehdä ja elämänsä elää. Omalta toimialalta ei tarvitse välttämättä paeta uuteen ammattiin, vaan kertyneen osaamisen voi valjastaa liikeideaksi” Olshin rohkaisee. Yksi hyvän asiantuntijayrityksen liikeidean elementeistä onkin nimenomaan rautainen osaaminen ja oman toimialan tuntemus. ”Kun on alan koulutus ja vuosien työkokemus, siitä on erittäin hyvä ponnistaa yrittäjäksi.

Yrittäjäkoulutus antaa ideoille muutakin kuin siivet

Mikkelin kesäyliopiston Asiantuntijasta yrittäjäksi- koulutuksessa tartutaan konkreettisten yrittäjyystietojen ja -taitojen lisäksi myös yhteen yleisimmistä peloista: mistä saan asiakkaita? ”Myynnin pelko on usein valtava. Aika harva tekee aitoa uusasiakashankintaa työssään. Voin lohduttaa, että myyntityön tekeminen helpottuu, kun tietää voivansa auttaa asiakasta. Ja kun on alansa asiantuntija, omaa sellaista tietotaitoa, josta asiakas hyötyy. Ja kun asiakas hyötyy, hän on valmis maksamaan” Olshin vakuuttaa.

Asiantuntijasta yrittäjäksi -koulutus on tiivis kolmen illan verkkokoulutus, jossa käydään läpi liikeideaa, asiakashankintaa, yritystoiminnan kannattavuutta ja yrittäjän velvoitteita. Näistä teemoista muodostuu hyvän yrityksen kivijalka. Osallistua voivat kaikkien alojen asiantuntijat ja esihenkilöt, eikä omaa liikeideaa tarvitse olla mielessä. Kurssilla ei ole palautettavia kotitehtäviä tai tenttejä, mutta omaan käyttöön saa käteviä työpohjia, joita voi halutessaan hyödyntää oman liikeidean suunnittelussa.

Tämä Mikkelin kesäyliopiston koulutus on silmiä avaava mahdollisuus, jota suosittelen ihan jokaiselle asiantuntijalle. Myös heille, jotka sanovat, etteivät aio koskaan ryhtyä yrittäjäksi”, Olshin kannustaa. Osallistuminen ei sido perustamaan yritystä, vaan antaa oikeaa ja ajantasaista tietoa siitä, mitä yrittäjyys oikeasti on. Näin osallistujilla on mahdollisuus aidosti pohtia yrittäjyyttä yhtenä vaihtoehtona työurallaan. Pelkkien mielikuvien varaan ei vertailua kannata jättää.

Asiantuntijasta yrittäjäksi -koulutuksen osallistujilla ei tarvitse olla minkäänlaisia pohjatietoja yrittäjyydestä. ”Ei tarvitse olla yrittäjäkavereita, eikä aiempia yrittäjäkoulutuksia takana. Kaikki ovat lämpimästi tervetulleita mukaan! Avoin mieli ja vähintään varovainen kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan ovat pääsyvaatimuksena. Koulutuksessa ei käytetä vaikeita termejä tai hypätä suoraan syvään päähän. Asioita lähestytään helposti ymmärrettävästi. Nostan realistisesti esille yrittäjyyden vastuita, mutta yhtä lailla mahdollisuuksia. Sillä yrittäjyys on työuralla sellainen mahdollisuus, jota ei kannata jättää tarkastelematta”, Olshin kertoo ja toivottaa kaikki kiinnostuneet lämpimästi tervetulleiksi Mikkelin kesäyliopiston Asiantuntijasta yrittäjäksi- verkkokoulutukseen. ”Yrittäjyys on yksi tapa ansaita elantonsa, ja yrittäjät ovat ihan tavallisia ihmisiä. Jokaisesta voi tulla hyvin pärjäävä ja elämäänsä tyytyväinen yrittäjä” summaa Olshin.