Suuntana #uusiLUKIO – lukio-opettajien täydennyskoulutus

Opetus ja kasvatus

05.04.2019 12:15 - 16.05.2019 15:45

Mikkelin kesäyliopisto, Lönnrotinkatu 5, 50100 Mikkeli

Lukiokoulutus uudistuu! Uusi lukiolaki astuu voimaan 1.8.2019. Lukiouudistus sisältää lukiolain ja lukion toiminnallisen uudistamisen. Uudistuksen tavoitteena on vahvistaa koulutuksen laatua ja oppimistuloksia.

Tässä lukio-opettajien täydennyskoulutuksessa syvennät osaamistasi opettajana digioppimisesta ja digitaidoista ja otat haltuun erilaisia digitaalisten oppimisympäristöjen hyödyntämisen mahdollisuuksia.  

Koulutus on suunniteltu lukio-opettajille.

Suuntana #uusiLUKIO – lukio-opettajien täydennyskoulutuksessa perehdytään lukiouudistuksen suuntaviivoihin ja syvennetään osaamista digitaalisten oppimisympäristöjen hyödyntämisen mahdollisuuksista, digioppimisesta ja digitaidoissa.

Ensimmäinen osa täydennyskoulutuskokonaisuudesta pidetään huhti-toukokuussa 2019 ja toinen osa syksyllä 2019.

Kevään sisällöt muodostuvat yhteisestä vuorovaikutteisesta luentoaloituksesta, jossa luodaan suuntaviivat lukiouudistukseen ja opettajan työhön uudistuvassa lukiokoulutuksessa sekä kahdesta työpajasta, joissa perehdytään digioppimiseen ja digitaitoihin sekä digitaalisiin oppimisympäristöihin omakohtaisen työskentelyn kautta.

Syksyn lukio-opettajien täydennyskoulutuskokonaisuudessa (osa 2) perehdytään arviointiin ja Flipped learning -opetusmenetelmän käyttämiseen lukio-opetuksessa. Syksyn täydennyskoulutuskokonaisuudesta ilmestyy oma koulutusesite kevään aikana. Opetuksesta syksyn kokonaisuudessa vastaa Pekka Peura.

Perjantai 5.4. kello 12.15–15.45

Johdanto lukiouudistuksen suuntaviivoihin

 • Uudistuva lukiokoulutus
  Lukiouudistuksen projektipäällikkö Tiina Silander, OKM
 • Kun kaikki muuttuu, mikä säilyy – opettamisen kolme kivijalkaa
  Opetuksen kehittäjä, lukion matematiikan ja fysiikan opettaja Pekka Peura

Perjantai 17.5. kello 12.15–15.45

Työpaja: Digioppiminen ja digitaidot

 • Työpajassa tutustutaan käytännönläheisesti lukiolaiselle ja lukio-opettajalle soveltuviin digioppimisen lukemisen, kirjoittamisen, tiedonhankinnan ja yleisten digitaitojen mahdollisuuksiin.
 • Työpajassa saadaan vastuksia mm. seuraaviin kysymyksiin: Miten hyödyntää sähköisiä opiskelun apuvälineitä mahdollisimman tehokkaasti? Ja miten opiskelija välttää teknostressin ja työskentelee ergonomisesti digivälineillä?

  Kouluttajana tieto- ja viestintätekniikan ja sosiaalisen median asiantuntija, KK Anne Rongas

Perjantai 3.5. tai perjantai 17.5. kello 12.15–15.45

Työpaja: Digitaaliset oppimisympäristöt

 • Työpajassa tutustutaan käytännönläheisesti lukio-opetukseen soveltuviin verkosta löytyviin sovelluksiin ja perehdytään miten vuorovaikutusta ja luokassa työskentelyä voi monipuolistaa.
 • Työpajassa tutustutaan myös sisällön tuottamisen mahdollisuuksiin ja tehdään virtuaalinen luokkaretki.

  Ota mukaasi läppäri ja mobiililaite. Lataa valmiiksi maksuton Google Expeditions (Android, iOS) ja Android-laitteisiin myös Google Cardboard tai Googlen VR-palvelut. Lataa nämä puhelimeesi, jos haluat kokeilla virtuaalilaseja. Sovellukset toimivat myös tabletilla.

  Kouluttajana digitaalisen oppimisen asiantuntija, KM Matleena Laakso.
   

HUOM! Ota työpajoihin mukaan oma kannettava tietokone tai tablet-tietokone.

Kouluttajina kevään täydennyskoulutuskokonaisuudessa toimivat lukiouudistuksen projektipäällikkö Tiina Silander (OKM), opetuksen kehittäjä, lukion matematiikan ja fysiikan opettaja Pekka Peura, tieto- ja viestintätekniikan ja sosiaalisen median asiantuntija, KK Anne Rongas ja digitaalisen oppimisen asiantuntija, KM Matleena Laakso.

Lisätietoja koulutuksesta antaa rehtori Anne Havukainen, puh. 050 367 1449 tai anne.havukainen@mikkelinkesayliopisto.fi.

ILMOITTAUTUMISET 4.4. MENNESSÄ!
puh. 015 210 300, koulutus@mikkelinkesayliopisto.fi tai ilmoittautumislomakkeella.

Kokonaisuus yhteensä 210 €. Yksittäisinä osina: 40 € Johdanto lukiouudistuksen suuntaviivoihin -luento. 85 € Digioppiminen ja digitaidot -työpaja. 85 € Digitaaliset oppimisympäristöt -työpaja

04.04.2019 mennessä

Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli ilmoittautuminen perutaan 25.3.2019 jälkeen ilman hyväksyttävää syytä, perimme 50 % koulutusmaksusta. Mikäli peruutusta ei tehdä lainkaan tai henkilö ei saavu paikalle, perimme koko koulutusmaksun.